Treceți la conținutul principal

Care sunt complicatiile posibile in augmentarea mamara cu implanturi?

Fiecare procedura medicala implica anumite riscuri, inclusiv si interventia de augmentare mamara. Majoritatea pacientelor nu au complicatii si sunt pe deplin satisfacute de rezultatul interventiei. Totusi, este important sa informam corect pacientele asupra tuturor riscurilor posibile. Complicatiile postoperatorii in mamoplastia de marire pot fi asociate interventiei chirurgicale, implantelor (protezelor) mamare sau anesteziei.
Complicatii legate de interventia chirurgicala
  • Hematomul este acumularea de sange la nivelul zonei operate. Poate necesita reinterventia pentru evacuarea sangelui si controlul hemostazai. Pentru a preveni aceasta complicatie nu trebuie sa luati aspirina sau alte medicamente care influienteaza coagularea sangelui cu cel putin 14 zile inainte de operatie. De asemenea, interventia se va efectua in afara zilelor de menstruatie.
  • Seromul este acumularea de lichid in jurul implantului, uneori asociat cu edem local. De obicei dispare progresiv si spontan.
  • Infectia – este foarte rara in cazul acestui tip de interventie. Poate surveni in perioada imediata postoperatorie sau la oarecare distanta in timp. Pentru a preveni aparitia acestei complicatii, se administreaza antibiotice atit in timpul interventiei, cit si postoperator in urmatoarea saptamina. In cazul in care apare infectia, este necesara reinterventia pentru drenarea colectiei si pentru indepartarea implantului. Acesta va fi plasat ulterior, dupa rezolvarea procesului infectios.
  • Necroza cutanata poate aparea din cauza tensiunei locale excesive a pielii, hematomului, infectiei, tabagismului cronic. Poate necesita reinterventia si indepartarea protezei mamare.
  • Dehiscenta (desfacerea) plagii apare atunci cand exista o tensiune mare la nivelul sanului operat. Tratamentul este conservator sau se reintervine la nevoie.
  • Anomalii de cicatrizare sunt rare, cicatricea postoperatorie de obicei este subtire, fina, abia vizibila. Dar unele persoane, care au un tip special de cicatrizare, pot dezvolta cicatrici de aspect divers: largite, retractile, hiperpigmentate, hipopigmentate, hipertrofice ori cheloide. Tratamentul lor este specific.
  • Modificarile de sensibilitate ale mamelonului si a tegumentului mamar sunt de obicei reversibile in citeva saptamini, maximum citeva luni.
  • Galactoree, cu secretie lapte raportata foarte rar in urma stimularii hormonale postoperatorii. 
  • Pneumotorax care se rezolva cu tratament specific.
  • Edemul local (umflarea) si echimozele (vanataile) sunt destul de frecvente datorate actului operator.  Dispar dupa 2-4 saptamini postoperator.
  • Durerea postoperatorie este mai mare in primele 2-3 zile, apoi diminua treptat in urmatoarea saptamina, fiind controlata cu medicatia antialgica obisnuita rareori necesitind medicamente mai puternice. De fapt, durerea, edemul si vanataile nu sunt complicatii, ci urmarea fireasca a oricarei operatii, dar va informam asupra ei in cazul in care nu ati mai avut alte interventii chirurgicale.
Complicatii specifice protezelor mamare
  • Deteriorarea implantului mamar care se poate fisura sau rupe in timpul unui traumatism important sau microtraumatisme repetate. Aceasta va duce la modificarea formei sanului si necesita interventie de inlocuire sau indepartare.
  • Contractura capsulara apare atunci cand tesutul cicatricial incepe sa se stringa in jurul implantului, modificind forma si consistenta sanului, asociata sau nu cu durere si senzatie de san « tare ca piatra ». Aparitia acestei contracturi capsulare poate aparea la distanta de citiva ani dupa interventia chirurgicala. Tratamentul contracturii capsulare consta in indepartarea capsulei si inlocuirea implantului. Folosirea protezelor moderne cu suprafata fin texturata precum si plasarea implantului sub muschiul pectoral diminuiaza riscul de dezvoltare a contracturii capsulare. 
  • Palparea implantului sau formarea de pliuri sub piele poate aparea la persoanele foarte slabe, atunci cind implantul este plasat sub glanda mamara si nu sub muschiul pectoral. Se trateaza plasand implantul sub muschiul pectoral sau facand lipofilling local (transplant de grasime).
  • Calcificarile din jurul implantului apar destul de rar, dar sunt vizibile pe mamografie ; nu au specificatie patologica, iar mamografic sunt de alt aspect decit cel sugestiv de neoplasm mamar. Daca sunt numeroase si dureroase, atunci este necesara indeparterea lor chirurgicala.
  • Deplasarea implantului rotatia sau migrarea lui de la locul plasarii initiale poate fi insotita de discomfort si distorsiunea formei sanului. O interventie chirurgicala ulterioara poate fi necesara pentru corectie.
  • Seromul tardiv postoperator poate necesita punctarea pentru evacuare.
  • Limfomul anaplastic cu celule mari  in special corelat cu folosirea implantelor cu suprafata foarte rugoasa a fost descris la 18 paciente din 400 000 operate in Franta.
Complicatii legate de anestezie

Complicatiile ce tin de anestezia generala sunt mult diminuate datorita progresului medicinii moderne. Consultul medicului anestezist calificat este important pentru a discuta despre riscurile si contraindicatiile anesteziei generale.
Efectele pe termen lung si durata vietii implantelor mamare
Modificarile formei sinilor care apar in timp sunt datorate cresterii sau scaderii in greutate, sarcinilor si fenomenului de imbatrinire ; acestea duc la fenomenul natural de lasare a sinilor. Aceste modificari pot necesita in timp, alte interventii chirurgicale pentru mentinerea efectului estetic benefic al protezelor. De aceea, dupa operatie, se recomanda ca in urmatoarele 6 luni sa nu ramineti insarcinata, deoarece riscul de lasare a sinilor este destul de mare. Operatia de marire a sinilor nu are nici o influenta asupra fertilitatii sau a unei eventuale sarcini ulterioare. Alaptatul la sin este rareori influentat. Asimetria usoara preoperatorie poate fi accentuata postoperator. De asemenea, corectarea asimetriei majore intre cei doi sani imbunatateste esential aspectul, dar nu duce la obtinerea a doi sini perfect egali ca volum, proiectie si forma. Daca in decursul timpului, pacienta doreste sa indeparteze implanturile, acest lucru este posibil oricand, protezele fiind scoase, iar sanii liftati.
Multumim pentru imaginea oferita de Designed by Nensuria / Freepik

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum putem trata ochii adanciti?

Aspectul tanar si frumos al ochilor la nivelul pleoapei superioare este asigurat de o spranceana frumos conturata, o pleoapa plina, bine definita, cu piele tonica si fara exces tegumentar. Pielea si tesuturile din aceasta regiune sunt foarte fine si fragile, de aceea aceasta zona este printre primele afectata de inaintarea in varsta. Schimbari sunt agravate de expunerea la fumul de tigara, la poluantii si noxele din mediul inconjurator, la soare sau frig. Cu timpul, apare o reducere a volumului de tesut gras periocular asociata cu o resorbtie osoasa. Din aceasta cauza, ochii apar adanciti in orbite, pleoaple superioare devin scheletizate si conturul osos iese in evidenta. Privirea devine trista, obosita si lipsita de prospetime, pacientul avand un aspect anorexic si imbatrinit. Uneori, reducerea volumului tesuturilor perioculare este mai putin evidenta fiind mascata de ptoza sprancenii, de dermatosalasis(un exces cutanat la nivelul peoapei superioare) si de pseudohernierea tesutul...

Ce complicatii pot aparea atunci cand injectam Botox (toxina botulinica)

Tratamentul cu toxina botulinica este o metoda miniinvaziva cu rezultate foarte satisfacatoare. In marea majoritate a cazurilor este bine tolerat, pacientii reluindu-si activitatea normala imediat dupa injectare. Dar ca si oricare act medical, acesta poate prezenta anumite riscuri moderate   ce dispar in intregime. De obicei sint date de injectarea locala, imperfectiuni a rezultatului sau difuzia preaparatului. Complicatiile date de injectarea locala sunt: Eritemul local (roseata) aparuta la locul de injectare data de intepatura. De obicei, dispare in cateva ore. Putem diminua acest efect prin folosirea de ace fine si aplicarea locala de gheata pe piele.   Echimozele (vanataile) de obicei sunt minime. Riscul de aparitie a vanatailor poate fi diminuat semnificativ prin sistarea timp de 10 zile inainte de procedura a medicamentelor antiplachetare si anticoagulante cum ar fi Aspirina, Trombostop, Sintrom si altele. De asemenea, la injectare reperam cu atentie ven...